Hukum Menyertai Dan Menyokong Tuntutan Coalition Of Malaysian NGO 'COMANGO' Menurut Syarak

Oleh : Mesyuarat Khas Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Negeri Pahang pada 19 Februari 2014

Keputusan : Mesyuarat bersetuju memutuskan segala tuntutan Comango adalah bertentangan dengan hukum syarak

                  Mana-mana orang yang menyertai dan menyokong tuntutan Comango adalah haram

Keterangan/ Hujah

1. Comanggo memperjuangkan bahawa Malaysia perlu mengguguukan Islam sebagai agama rasmi perseketuan. Hal ini amat bertentangan dengan Maqasid Syariyah jika dibuang prinsip ‘‘ Hifz Din ’’ di Malaysia akan terhakis.

2. Comanggo menggesa agar Malaysia membubarkan LGBT ( Lesbian, Gay, Bioseksual dan Transgender ) diamalkan di Malaysia. Hal ini akan menggalakkan pelakuan maksiat berleluasa di Malaysia dan amat bertentangan dengan ajaran Islam.     

3. Comanggo memperjuangkan kebebasan beragama di Malaysia dalam erti kata lain murtad akan berlaku berleluasa. Murtad adalah jenayah besar didalam agama Islam. Comanggo juga mempertahankan bahawa pilihan agama adalah hak asasi manusia. Seseorang itu hanya boleh disahkan agama mereka apabila telah mencapai umur 18 tahun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You are here: Laman Utama Perkhidmatan Bahagian Fatwa Keputusan Fatwa 2014 Hukum Menyertai Dan Menyokong Tuntutan Coalition Of Malaysian NGO 'COMANGO' Menurut Syarak

DASAR KESELAMATAN | DASAR PRIVASI | PENAFIAN FAQ

 Laman Web Rasmi ini sesuai dilayari oleh pada pelayar web Internet Explorer 8.0 dan Mozilla Firefox 3.0 ke atas dan resolusi terbaik adalah 1366 x 768 dan ke atas.

Diselenggara olehWebmaster Jabatan Mufti Negeri Pahang

 Tarikh Akhir Kemaskini : 10 OGOS 2017