TAJUK  :

HUKUM PENGGUNAAN ASID TARTARIK DALAM INDUSTRI MAKANAN HALAL  09/2017

 

TARIKH / TEMPAT :

27 April 2017

Hotel Sunway Putra Kuala Lumpur

 

KEPUTUSAN : 

Setelah kertas kajian dibentangkan mesyuarat mengambil makluman dan keputusan berikut :-

 

  1. Hampir 60% produk makanan di Malaysia mengandungi Asid Tartarik. Kebanyakkan pengusaha industri makanan halal di Malaysia mendapat pensijilan halal daripada Jakim dan sijil halal luar negara yang beriktiraf oleh Jakim
  2. Asid Tartarik dihasilkan melalui 2 kaedah iaitu secara semulajadi dan saintifik.
  • Mesyuarat menagguhkan keputusan hukum pengguanaan asid tartarik dalam industri makanan halal sehingga pihak JAKIM membuat kajian semula terhadap kandungan Asid Tartarik dan kaedah penghasilannya dan Muzakarah Fatwa Kebangsaan membuat keputusan

 

Disediakan oleh :

Bahagian Fatwa

Jabatan Mufti Negeri Pahang

Urusetia Mesyuarat

Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Negeri Pahang.

 

Tarikh : 2  Mei 2017

 

Disahkan oleh :

Dato’ Haji Abdul Rahman Haji Osman

DSAP,.DIMP,.SMP,.AMP,.PKC,.

Mufti Negeri Pahang.         

 

Tarikh : 3 Mei 2017

Print