Jabatan Mufti Negeri Pahang

Soal Jawab Agama

Saya ada kemusykilan berkaitan solat yang selama 20 tahun saya melakukannya terdapat beberapa kemungkinan besar solat tidak sah dan diharap tuan dapat menjawabnya:

  Jawapan

Apakah hukum menyewakan kedai kepada orang bukan Islam untuk tujuan buka kedai judi haram?. Apakah duit sewa itu haram?

  Jawapan

Adakah status insurans MCIS patuh syariah? DIlampirkan resit rasmi pembayaran polisi insurans isteri saya untuk rujukan pihak tuan. Kami menunggu maklum balas daripada pihak tuan.

  Jawapan

Saya ada terbaca di website Kementerian Kesihatan Malaysia bahawa syarat derma organ 18 tahun ke bawah perlu keizinan penjaga, namun 18 tahun boleh menderma tanpa keizinan ibu bapa, persoalannya jika seseorang itu yang berumur lebih 18 tahun menderma organ, tetapi mendapat tentangan ibu-bapa, maka apa hukum derma organ itu?

  Jawapan

Bolehkah duit tabung masjid digunakan oleh ajk masjid untuk menaja umrah dari kalangan ajk masjid di mana duit tabung masjid itu diklasifikasikan sebagai tabung kebajikan?

  Jawapan

Saya ingin bertanya, di rumah saya banyak tahi cicak. Bolehkah saya hanya sekadar sapu tahi cicak tersebut tanpa menjirus air? Hal ini kerana setelah saya membersihkannya, ada lagi tahi cicak yang jatuh lagi. Saya rasa stress sangat, risau solat saya tidak sah. Terima kasih

  Jawapan

Saya nak tanya, jika kita menyentuh makanan kucing (wetfood Hill’s a/d diet) yang mengandungi babi (ada tertulis di senarai bahan), perlukah saya menyertu tangan saya? Terima kasih.

  Jawapan

Saya ingin bertanya, boleh atau tidak diberi ubat penenang/ubat tidur (seperti yang dibuat di beberapa negara) kepada haiwan yang akan kita lakukan sembelihan, contoh haiwan sembelihan korban. Memandangkan ibadah korban dibuat setahun sekali, jadi kebanyakan tukang sembelih dan pembantu mungkin agak kekok dan secara tidak langsung seolah-olah menyakiti haiwan sewaktu process mengikat dan menumbangkan haiwan. Hingga ada orang yang melihatnya berhenti memakan daging lembu selama bertahun-tahun kerana sangat terkesan melihat prosess tersebut. Tujuan soalan ini adalah ingin mengetahui jika ada cara yang nampak lebih lembut untuk melakukan ibadah korban. Mohon penjelasan.

  Jawapan

Apakah status perkahwinan seorang perempuan (anak dara) yang menggunakan wali hakim sedangkan wali bukan mujbir (adik beradik) ada tetapi telah disembunyikan oleh perempuan atau keluarga perempuan tersebut? Adakah nikah perempuan tersebut sah? Adakah wali tersebut dikategori sebagai wali ghaib atau wali ditahan yang dibolehkan berpindah perwalian kepada wali hakim?

  Jawapan

Apakah hukum apabila dalam kumpulan “Whatsapp” dihujani dengan soalan dan perbualan yang tidak menjaga kehormatan. Untuk pengetahuan, kumpulan whatsapp ini terdiri daripada golongan isteri-isteri orang dan suami-suami orang. Misalnya, seorang perempuan menceritakan tentang saiz tubuh badan mereka,aurat mereka sebagai gurauan dan mendapat balas dan reaksi para lelaki di dalam kumpulan itu tanpa sedikit segan silu. Mohon pandangan ustaz.

  Jawapan

Adakah boleh isteri disabitkan kesalahan sebab bagi lelaki lain masuk rumah dan bilik dengan izin suami, tetapi suami tiada?

  Jawapan

“Jika seseorang itu memiliki sejumlah wang tunai hasil daripada sumber yang tidak jelas ‘halal’ atau ‘haram’; bolehkah wang tunai tersebut digunakan untuk membeli kenderaan terpakai dan diberikan kepada saudara kandung yang dalam kesusahan dan miskin untuk kegunaan harian dan mencari rezeki?” pada masa sama saudara kandung tidak mengetahui status wang tunai tersebut kerana dirahsiakan

Jawapan

Apakah hukum lafaz cerai sorih tapi hanya gerakan lidah, hanya mengeluarkan bibir tanpa mengeluarkan suara. Jatuh talak ke?

Jawapan

Saya ada dividen kwsp dari akaun konvensional (bagi tahun sebelum ditukar ke simpanan syariah) yang perlu dibersihkan.Bolehkah saya menggunakan dividen tidak patuh syariah tersebut bagi melunaskan hutang adik saya.

Jawapan

Saya mendapatkan pandangan hukum berkaitan para isteri yang membuat siaran langsung “live” di medium media massa seperti Facebook@tiktok, adakah mereka perlu mendapatkan izin daripada suami?

Jawapan

Apakah hukum sekiranya kita bekerja sebagai pemandu lori untuk sebuah “supermarket” dan ada sebahagian barangan yang kita bawa adalah barangan/makanan yang tidak halal seperti arak?

Jawapan

Saya ingin bertanya, jika ada pakaian yang terkena najis bercampur pakaian yang suci dan dibasuh bersama menggunakan mesin basuh adakah semua pakaian itu akan menjadi najis atau suci. Terima kasih.  Jawapan

Adakah bagi wanita yang berpuasa qada’ boleh disekalikan dengan puasa enam ?… Jawapan

Apakah hukum ziarah kubur pada hari raya pertama selepas solat raya?….. Jawapan